Thursday, January 29, 2026

 

  • Pictur2e1.jpg

نگاهی به لغت نامه ارزشمند دهخدا به ما نشان می دهد که در این سرزمین آباد و اجدادیمان ۶۲ محل از محلات کنار شهرهای مختلف ایران نام دولت آباد برخوار دارند که تنها از میان این تعداد فقط شهر دولت آباد برخوار اصفهان عنوان شهر یافته است و دیگر نام ها همچنان به صورت دهی بخشی از شهرهای مختلف ایران را تشکیل داده است. شهر دولت آباد با وسعت ۹۸۵ هکتار واقع در شمال شهر اصفهان و دارای آب و هوای گرم و خشک می باشد. فاصله این شهر از مرکز استان ۱۰ کیلومتر و در ۵۱ درجه و ۴۰ دقیقه طول شرقی و ۳۲ درجه و ۴۹ دقیقه عرض شمالی و ارتفاع ۱۵۶۰متری قرار گرفته است.

جمعیت این شهر ۳۷۰۹۸ نفر و ساکنین شهر به زبان فارسی سخن می گویند. دین ساکنان این منطقه اسلام و مذهب شیعه و اعتقادات مذهبی محکمی دارند. موقعیت طبیعی این شهر با داشتن ۳۳ رشته قنات در گذشته و بالغ بر ۲۷ رشته قنات کشاورزی از نظر منظر طبیعی در جایگاه قابل توجهی قرار دارد.

موقعیت جغرافیایی و کشاورزی شهر

از ویژگی های کشاورزی این شهر می توان به دشت دولت آباد اشاره کرد که از جمله دشت های مستعد استان می باشد که عمده محصولات کشاورزی گندم، ذرت علوفه ای، جو، یونجه، آفتابگردان، چغندر قند و لبو، باغات انگور، انار و محصولات صیفیجات و سبزیجات، گوجه و پیاز از آن قابل برداشت می باشد. دامداری های این شهر بالغ بر ۳۴ واحد دامداری سنتی و ۵ واحد صنعتی و تعداد ۲۰ واحد مرغداری می باشد.


وجه تسمیه

شهر دولت آباد به خاطر قرار داشتن در فواصل ورودی شهر اصفهان بوده است که دولتمردان شهر اصفهان در ازمنه قدیم برای پیشواز و یا بدرقه درباریان و افراد وابسته به حکومت در این مکان جمع میشده و کم کم باعث رونق این مکان گردیده به این نام نامیده شده است .

صنایع دستی

در گذشته نه چندان دور قالی بافی برترین هنر مردمان این شهر به حساب می آمد و نقشه های دولت آبادی هنوز هم جایگاه خود را در این صنعت حفظ کرده است. از جمله صنایع دیگر این شهر می توان به کارگاه های طلاسازی، مبل سازی و منبت کاری اشاره کرد.

امامزاده ابراهیم معروف به امامزاده نَرمی :

   امامزاده ابراهیم معروف به امامزاده نَرمی در فاصله 3 کیلومتری مرکز شهر دولت آباد و در منطقه یا محله ای بنام نَرمی واقع گردیده است. این امامزاده از فرزندان موسي بن جعفر می باشد که در تمام طول سال به ویژه پایان هفته و ایام سوگواری ائمه معصوم پذیرای زائران زیادی ازگوشه وکنار شهرستان واستان و بويژه شهرهايي چون گزبُرخوار،خورزوق ، دستگرد و . . . است. مردم اين منطقه نذر و نيازهاي خود را با مراجعه و شفاعت قراردادن اين عزيز و صالح، از خداوند تبارك و تعالا طلب كرده و اعتقادات محكمي به آن بزرگوار دارند . گرچه ساختمان قديمي امامزاده ابراهيم در سالهاي اخير براي گسترش فضاي آن تخريب شده ولي به همت و كمكهاي مردم و زائران بازسازي و درحال تكميل و زيبا سازي فضاهاي اطراف است .

مسجد دوازده امام دولت آباد :

    مسجد 12 امام دولت آباد بنایی است از دوران صفوی که در داخل بافت قدیم شهر واقع گردیده است . این بنا به صورت مربع شکل در دو طبقه ساخته شده که طبقه زیرین آن به عنوان سَردابه و طبقه بالایی یا همکف آن به عنوان مسجد جهت اقامه نماز استفاده می شود . این مسجد با 2 متر ارتفاع از سطح زمین ، خود گواه بر وضعیت جغرافیایی منطقه اطراف و بنایی بدون حیاط می باشد . البته در حال حاضر فضایی در پشت مسجد به عنوان حیاط در اختیار مسجد می باشد. این بنا با فضایی مربع شکل در زیر سقفی گنبدی شکل که دور تا دور آن را رواق هایی در دو طبقه احاطه کرده اند ساخته شده و محراب جدیدالاحداث آن در ضلع جنوبی قراردارد. نمای بیرونی و سر در مسجد از آجر و داخل بنا با گچ بری سفید کاری شده  که در سالهای اخیر نیز آئینه کاری هایی به آن اضافه گردیده است . در مجاورت مسجد 12 امام امامزاده سيد محمد قرار دارد که ساختمان آن جدیدالاحداث و نماکاری شده است. فضای سبز زیبایی جلوی امامزاده و مسجد 12 امام وجود دارد که ویژگی خاصی را به محدوده بافت پیرامون آثار داده است . گرچه مسجد جامع و حمام قدیمی شهر در سالهای اخیر تخریب شده ولی هنوز هم داخل بافت خانه هایی به سبک قدیم و دارای قدمتی کهن یافت می شود.

6.1.7.0
گروه دورانV6.1.7.0